Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Veertig topmanagers bij AB InBev krijgen uitzicht op een bonuspakket met een huidige marktwaarde van ruim 1 miljard euro. Dat is meer dan de helft van het bedrag dat de regering zoekt om te besparen.

Het gaat over een pakket aandelenopties die de veertig managers toegeschoven kregen. Natuurlijk kunnen die alleen maar opbrengen als er voldoende winsten zijn.

Om de winstgevendheid op te krikken, verhoogde AB InBev in eigen land meermaals de bierprijzen en kwam het twee jaar geleden tot een pijnlijke herstructurering.

AB InBev krikt zijn winsten niet alleen omhoog via de consument, maar ook via de overheid. In 2009 behaalde InBev Belgium een winst van 3,9 miljard euro. Dankzij fiscale aftrekken betaalde het bedrijf hierop 0 euro belastingen. Als het bedrijf het normale tarief van 33,99% had betaald, dan was de opbrengst voor de overheid 1,3 miljard euro geweest. Of met andere woorden: de overheid gaf AB Inbev 1,3 miljard euro belastingvermindering!

De notionele interest

Dat grote bedrijven weinig belastingen betalen, is vooral te danken aan de notionele interest. Politiek wordt de notionele interest verkocht met het argument dat het investeringen en banen aantrekt. Maar sommige bedrijven worden opgericht om als enig doel zo weinig mogelijk belastingen te betalen en stellen nauwelijks mensen tewerk. Ze zijn een onderdeel van een grotere, vaak internationale structuur die als geheel natuurlijk ook wel producten en diensten voortbrengt, maar via goedgekozen constructies probeert om het solidaire deel van de winst niet met de gemeenschap te delen. Zo kon InBev, via haar financiële tak Cobrew, profiteren in 2009 van een notionele interestaftrek van 205 miljoen euro: een belastingvermindering van 70 miljoen euro.

De regering hoeft niet lang te zoeken naar besparingsmaatregelen. Bij de invoering van de notionele interest berekende de regering dat dit de overheid 566 miljoen mocht kosten. De bruto kostprijs bedroeg in 2011 ongeveer 5 miljard euro. In de vorige besparingsronde beperkte de regering het gebruik van de notionele interestaftrek. De kostprijs voor de overheid zou daardoor moeten zakken tot 2,9 miljard. Wat nog steeds ver af staat van het oorspronkelijke bedrag van 566 miljoen! Een beperking van de notionele interest tot de afgesproken kostprijs van 566 miljoen is ruimschoots voldoende om de huidige besparingen te realiseren.

Omdat een rechtvaardige fiscaliteit miljarden kan opbrengen,

Guido Deckers

Nationaal propagandist voor het thema rechtvaardige fiscaliteit