Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels


In Nederland liet de sociaalliberale PVDA deze week weten, niet langer bereid te zijn om het kabinet van de liberaal Rutte (met CDA als regeringspartner en de extreemrechtse PVV van Geert Wilders als gedoogpartner), bij moeilijke beslissingen te steunen.

Daardoor kan Wilders zich nu niet meer aan de zijlijn houden bij het nemen van onpopulaire beslissingen maar moet hij daar zelf de nodige stemmen voor leveren. Anderzijds blijkt op de webstek van de linkse SP dat PVDA, SP en Groen Links tegenwoordig nogal wat samen optrekken, zodat je van een echt links front kan spreken. Een voorbeeld voor Belgische sociaalliberalen, ecologisten en echte socialisten ?

"Een ander Nederland"

Nu hij niet meer aan steun aan het kabinet Rutte denken moet, kan Cohen met zijn PVDA voluit gaan in het linkse front met SP en Groenlinks. De drie partijen schreven bij monde van hun drie voorzitters al een gezamenlijk plan.

In het front is het de SP die de meest klare taal spreekt. Op de manifestatie ’Armoede werkt Niet’ in Den Bosch stelde SP-voorzitter Emile Roemer dat ‘Mark Rutte niet de premier is van alle Nederlanders, maar de spreekstalmeester van de miljonairsfair.’

In Den Bosch protesteerden ruim 6500 mensen tegen de bezuinigingen van het kabinet op de bijstand, de zorg, de sociale werkplaats en het speciaal onderwijs. De manifestatie werd georganiseerd door SP, PvdA, Abvakabo, FNV Bondgenoten en anderen.

Op zaterdag 14 januari sprak Roemer in Nijmegen op ’Een Ander Nederland’, de nieuwjaarsbijeenkomst van PvdA, GroenLinks en de SP. Voor ruim 1000 aanwezigen sprak hij over de noodzaak van samenwerking, de linkse strijd voor emancipatie, solidariteit en respect en de gemeenschappelijke plannen van de linkse oppositie.

Tijdens zijn toespraak benadrukte Roemer het belang van linkse samenwerking: ’Ik heb die vraag de afgelopen jaren zo vaak gekregen, vooral als we het een keer niet eens waren. Dat laat zien dat mensen van ons verwachten dat we de handen ineen slaan en de strijd tegen dit kabinet aangaan. Dat gaan we doen.’

Roemer waarschuwde voor ’dit knetterrechtse kabinet dat in één periode probeert af te breken wat onder leiding van socialisten, sociaal-democraten en vakbonden in een eeuw is opgebouwd.’ Samen met Sap en Cohen presenteerde hij daarom een alternatief plan. In dit plan wordt onder meer gekozen voor uitbreiding van de deeltijd-WW, waardoor bedrijven die in de problemen zitten niet meteen mensen hoeven te ontslaan. Ook blijven beschutte werkplekken voor mensen die wat hulp nodig hebben bestaan en wordt een grote slag geslagen in het vergroenen van de economie.

’Het mooie van dit plan is dat het nauwelijks geld kost. Isolatie van huizen verdient zich terug en iemand die met subsidie werkzaam is op een beschutte werkplek kost minder geld dan iemand die thuis achter de geraniums zit. Dit plan gaat uit van de waardigheid van mensen en beloont mensen voor wat ze kunnen bijdragen."

Als voorbeeld van de strijd die in Nederland gestreden wordt tegen de uitholling van verworven rechten, voor een rechtvaardige beloning en voor erkenning en respect vroeg Roemer speciaal aandacht voor de schoonmakers. Twee schoonmakers - Christine en Ahmed - werden samen met stakingsleider Ron Meyer door Emile het podium op geroepen om uit te leggen waarom hun strijd zo belangrijk is – niet alleen voor de schoonmakers zelf – maar ook voor de rest van Nederland. Roemer: ’In deze strijd komt alles samen: de strijd voor waardigheid, erkenning en respect, kortom een emancipatiestrijd.’

Vanuit België wordt vaak ten onrechte naar Nederland als groot voorbeeld opgekeken, maar deze linkse frontvorming is toch zeker iets om nauwlettend op te volgen.

Jan-Pieter Everaerts

(Zie ook "’Samen de crisis te lijf’, door Emile Roemer, Job Cohen en Jolande Sap" : http://www.sp.nl/opinies/1327/Samen_de_crisis_te_lijf.html )

Bericht overgenomen uit het ezine De Groene Belg. Voor alle correspondentie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.