Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels
Rechts meent de duivel bij de horens te vatten die de witte ziel van het acw heeft overgenomen. NVA, de heilige Sturtewagen van De Standaard, de werkgeversorganisatie en hun kranten (alle kranten) verdoemen met schuim op de lippen de vertegenwoordiger van de helft van zij die werken met fraaie zinnetjes zoals: “Maar als je het kluwen van vzw’s en coöperatieve vehikels gebruikt als dekmantel voor fiscale optimalisering, ondermijn je je geloofwaardigheid als sociale beweging. Hoe kan je multinationals nog het recht betwisten de minst belaste weg te kiezen als je het zelf doet?”
 
Mensen die dit zeggen, schrijven en bovenal nog menen ook zijn kwaadwillige stokers of idioten. Het verschil tussen een multinational (of een gewoon bedrijf) en een vakbond zit hem in wie met de poen gaat lopen. Bij een Multi of ander groot bedrijf zijn dit een paar couponknippers. Onproductieve aandeelhouders, beroepsgenieters van profijt, dus profiteurs. Zij werken niet maar verdienen, zij zaaien niet maar oogsten. En op wiens kap? Juist: de gesyndiceerden (en hun minder verstandige collegae) die wel degelijk de bron zijn van alle welvaart, omdat ze die scheppen. Zij ontduiken belastingen, buiten uit, leven op de kap van anderen in het kleine egoïstische belang van henzelf en hun clubjes. In hoge mate beïnvloeden ze politieke organisaties, als ze ze al niet hebben opgericht, zoals ze de E.G. hebben geconstrueerd naar hun liberale beeld en gelijkenis! 
Vakbonden, in ons land, maar ook in dictaturen, communistische “paradijzen” en in landen met een meer of minder door de profiteurs (zij die leven van winst) worden gecontroleerd, zijn een tegenstroming. Zij willen dat het geld in de zakken blijft van de werkende mensen door loonsverhoging en andere sociale voordelen te bevechten, of dat het terugvloeit door herverdeling, via belasting op winsten van bedrijven. 
Een dergelijke organisatie is in de ogen van de heersende machten een subversieve bende. Naargelang de werkende bevolking een min of meer democratische staat heeft bevochten, worden ze, naargelang de democratiseringsgraad vervolgd, vermoord, bevochten of getolereerd. Elke Euro die een vakbond bijeensteelt, schraapt, int, behoudt, investeert dient om meer professioneel, harder ons uitbuitingssysteem te counteren, het te verbeteren, het te humaniseren en een einde te maken aan de toenemende grijpgraagheid van de kleine groep superegoïsten die onze maatschappij steeds onrechtvaardiger maken. 
Dat zij hun centen beheren om stakerskassen, strijdende pamfletten, werknemersgezinde publicaties, sociale netwerken te onderhouden en te doen groeien stelt mij gerust. Dat ze dit in een wereld waar de dicatuur van het patronaat heerst tijdens de werkuren doen binnen de wetten die hen zijn opgedrongen is een bittere noodzaak. Maar als ze in de ogen van de rechtse krachten daardoor immoreel handelen is een waanzinnige redenering. Die kan alleen uit haat en kwade wil zijn oorzaak vinden, niet in een inzicht in de maatschappij, zoals ze is, en zoals ze stinkt langs alle kanten. 
Mijnheer Sturtewagen: U zou Robin Hood nog verwijten van geen BTW te betalen op de goederen die hij aan zijn kasteelheren ontstal?
NVA, bepaalde onderdelen van de pers laten hier hun bescheten onderbroek zien.


Eric Feremans