Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Als we bij grote bedrijven nog iets van belastinggeld willen vangen, zijn we wel verplicht om ons als piraten te gedragen. Zolang de minimumlonen en de vennootschapsbelastingen niet worden geharmoniseerd, zal dat niet veranderen. Het enige wat je dan kan bereiken met een rechtvaardig belastingsysteem, is de weinige inkomsten die je er nog uit haalt, óók te verliezen. Het resultaat mag toch niet zijn dat je met 1 miljard euro minder inkomsten eindigt? De systemen in Europa moeten naar elkaar toegroeien." Dat zei vicepremier Johan Vande Lanotte (SP.A) op 06 februari 2013 in het radioprogramma De Ochtend.

 

We kunnen met deze uitspraak principieel niet akkoord gaan, maar wel begrijpen als het over de vennootschapsbelasting gaat. Want inderdaad, een Europese vennootschapsbelasting zou ideaal zijn! Maar heeft België Europa nodig om een rechtvaardig belastingsysteem te organiseren dat zorgt voor voldoende inkomsten?

Europa als excuus!

Had de Belgische regering tien jaar geleden Europa nodig om de belastingvoeten van 55 procent en 52,5 procent af te schaffen? Deze belastingvermindering, dat een fenomenaal geschenk was aan de rijken, kost de overheid zo’n kleine 6 miljard euro per jaar.

Heeft de regering Europa nodig om het bankgeheim volledig af te schaffen? Doordat er in ons land nog steeds een bankgeheim bestaat, dat alleen doorbroken kan worden door een moeilijke procedure, blijft het voor de fiscus moeilijk om belastingen te innen en de fraude te bestrijden die in ons land geschat wordt op 61 miljard euro. Dat berekende de Oostenrijkse professor Friedrich Schneider die de ondergrondse economie in 2010 heeft vergeleken in verschillende staten. Ruw geschat betekent dit dat de schatkist 26 à 30 miljard euro in dat jaar aan inkomsten heeft gemist! Als we deze cijfers vergelijken met de directe buurlanden Nederland, Frankrijk en Duitsland, waar de zwarte economie gemiddeld lager ligt dan in België, en we zouden erin slagen in België het fraudepercentage terug te dringen tot het niveau van onze directe buurlanden, dan zou dit volgens het theoretisch model van professor Schneider tot gevolg hebben dat er per jaar 8 miljard euro extra in de Schatkist terechtkomt.

België heeft ook Europa niet nodig om een meerwaardebelasting in te voeren. België is namelijk het enige land in Europa dat meerwaarden zo goed als niet belast. In 2011 heeft de regering daar een kleine aanpassing aangebracht door de meerwaarden die binnen het jaar worden gerealiseerd door de verkoop van aandelen, te belasten aan 25%. Maar deze maatregel is vrijwel voor geen enkel bedrijf van toepassing. Voor de particulieren blijven meerwaarden door de verkoop van aandelen vrijgesteld. Door de afwezigheid van een degelijke meerwaardebelasting, verliest de overheid miljarden euro’s. Een voorbeeld: in 2011 realiseerden AB InBev, LSFUS-Keb-Holding en UCB samen een meerwaarde van 17,3 miljard euro. Als deze zouden belast worden aan het tarief van de vennootschapsbelasting, dan zou de overheid 5,8 miljard euro rijker zijn.

En tenslotte: heeft de Belgische regering Europa nodig om een vermogensbelasting in te voeren? Neen, want in de omliggende landen zijn er ook voorbeelden te rapen van een belasting op vermogen. De vermogensbelasting die het ACV voorstelt en waarvoor we nu campagne voeren, brengt 6 miljard euro op.

Waar wacht de regering nog op? Toch niet op Europa!

 

Omdat een vermogensbelasting nu moet.

Guido Deckers

Nationaal ACV-propagandist.