De VN-Commissie Status van de Vrouw (CSW), het belangrijkste beleidsorgaan binnen de Verenigde Naties voor rechten van vrouwen, neemt jaarlijks een ander onderwerp onder de loep. Bedoeling is om een stand van zaken op te maken en om gezamenlijke beleidsaanbevelingen te aanvaarden. Hoofdthema van dit jaar: geweld op vrouwen.
Het ziet er echter naar uit dat men het ook dit jaar weer niet eens zal worden. Vorig jaar boycotten reactionaire actoren o.l.v. het Vaticaan, Iran en Rusland de zitting door hun weigering om te aanvaarden dat vrouwen seksuele rechten hebben. Daardoor was het niet mogelijk om tot besluiten te komen en was de zitting een maat voor niets.
Dit jaar gaat men nog een stap verder. De zitting wordt geboycot. Conservatieve krachten willen niet aanvaarden dat religie, traditie, cultuur… nooit een excuus kunnen zijn voor geweld op vrouwen. Meer nog, ze weigeren om in de besluiten over militarisme en gendergebonden geweld verwijzingen op de nemen naar de resoluties van de VN-Veiligheidsraad over vrouwen, oorlog en vrede (Resoluties 1325 en 1820).
Deze resoluties erkennen de fundamentele en actieve rol van vrouwen in vredesprocessen en veroordelen geweld op vrouwen in de context van gewapende conflicten. “Vrouwen hebben het recht op deelname aan besluitvorming, mensenrechten van vrouwen moeten erkend en beschermd worden en geweld op vrouwen moet voorkomen en veroordeeld worden”, zo luidt het.
Volgens een Aziatisch diplomaat steunen landen als Canada, Zwitserland en EU-lidstaten de noodzaak om het belang van Resoluties 1325 en 1820 te onderstrepen. Maar Rusland verzet zich daartegen. Merkwaardig en opmerkelijk is ook de positie van de Afrikaanse groep (velen daaruit volgen het Vaticaan), die enkel een referentie wil naar “relevante resoluties van de Veiligheidsraad”, maar toch kiest voor een verwijdering van de verwijzingen naar 1325 en 1820 (en nog enkele andere resoluties over vrouwen, vrede en veiligheid) en die weigert om te aanvaarden dat er een verband is tussen gendergelijkheid, vrede, veiligheid en ontwikkeling.
Een zoveelste kaakslag in het gezicht van vrouwen. In wiens naam spreken deze machthebbers? Het Russische volk? Afrikaanse vrouwen?
Twee jaar geleden riep de Vrouwenraad al op om de status van het Vaticaan in de Verenigde Naties op te heffen, om een feministisch tegenoffensief in te zetten ter verdediging van mensenrechten en vrijheden van vrouwen.
De Vrouwenraad doet daarom een warme oproep om massaal aan te sluiten bij de Facebook-groep ‘Manifest voor Vrouwenrechten’, waarmee we ons verzet tonen tegen conservatief en religieus fundamentalisme dat overal de kop opsteekt en dat de autonomie en vrijheid van vrouwen aan banden wil leggen (http://www.facebook.com/groups/manifest.vrouwenrechten ).
Magda De Meyer
voorzitter Vrouwenraad