Deze maand (juni 2013) heeft bpost een deel van haar kapitaal ter beschikking geteld van de beurs. Zoals bij elke nieuwe beursgang zijn er elementen die, al dan niet, bepalen of het een succesverhaal wordt. Hoeveel is de waarde van het bedrijf? Hoeveel kost 1 aandeel? Welke toekomst heeft het bedrijf? ...
Deze beursgang was reeds vastgelegd in 2005, toegelicht in een overeenkomst gesloten tussen de Belgische Staat en het consortium CVC - Deense Post. Het consortium bezit 50 % - 1 aandeel; de Staat behoudt 50 % + 1 aandeel.Gezien CVC – Deense Post 300 miljoen inbracht zou men kunnen veronderstellen dat De Post toen ongeveer 600 miljoen waard was.
Acht jaar later, vandaag 2013, zou bpost ongeveer 4 tot 5 keer meer waard zijn. Bij een herverkoop van haar aandelen zal CVC (die ondertussen de Deense Post uitgekocht heeft) een winstgevende investering gedaan hebben. De Staat daarentegen verkoopt niet, wat beduidt dat zij de openbare dienstverlening en het personeelsstatuut beschermt.
Onze minister, Jean-Pascal Labille, is hierover duidelijk: "Alles wat betrekking heeft op het personeel, het personeelsstatuut, de arbeidsomstandigheden van het personeel, de sociale rol van de postbode moet blijven bestaan, ongeacht de structuur van het aandeelhouderschap van bpost. De openbare dienstopdrachten van bpost blijven behouden, ongeacht het aandeelhouderschap. Dit is bovendien het geval in het 5de beheerscontract van bpost".
M.a.w. de aandelen die in juni op de markt komen, zijn afkomstig van CVC, niet van de Staat. De aandelen van CVC, die aangeboden worden, hebben grosso modo een waarde van 30 % van de totale waarde van bpost.
Wie zal aandelen kunnen kopen ?
- De kleine beleggers;
- Institutionele beleggers met engagement op lange termijn;
- Het personeel van bpost met een korting van 16,67 %
Er zullen voldoende aandelen op de markt komen om te garanderen dat de prijs van 1 aandeel niet zo hoog is dat kleine investeerders niet kunnen inschrijven.
De beursgang is een nieuw tijdperk voor bpost.
Wat is het standpunt van ACOD-CGSP?
Het is overbodig om te benadrukken dat een overheveling van een zuiver staatsbedrijf (vóór 2005) naar een beursgenoteerd bedrijf van nu, onze voorkeur niet draagt.Onze ideologische opvattingen en onze syndicale waarden zijn tegen een economisch beleid, waarbij de bedrijfswinsten eerder naar het kapitaal gaan dan naar de uitvoerders, de personeelsleden.
De ACOD Post zal er dan ook over waken dat de bazen van bpost, onder druk van de aandeelhouders, niet verder de productiviteit, op een radicale en wrede manier voor de werknemers, verhogen.De ACOD-CGSP heeft aan haar leden geen enkel advies gegeven om al dan niet in te treden in het aandelenplan voor de bpostmedewerkers. Dit is en blijft voor elk personeelslid een individuele keuze.
Jef De Doncker
Dit standpunt verscheen eerder in 'Tribune', ledenblad van ACOD van juli 2013