Het antwoord: een vermogensbelasting in 2014
“De belastingdruk in België is in 2012 gestegen naar een recordhoogte van 45,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Behalve arbeid worden ook vermogens zwaar belast.” Dat staat te lezen in het jaarlijks rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Vele kranten hebben over dit rapport bericht en legden er vooral de nadruk op dat ons land de vermogens erg zwaar belast. De belastingen op vermogens, erfenissen en financiële transacties stegen in 2012 naar 3,4 procent van het bruto binnenlands product of 12,8 miljard euro.
In het kader van de acties voor een rechtvaardige fiscaliteit, willen we een verschuiving van de belastingdruk op inkomens uit arbeid naar inkomens uit vermogens. In de kranten echter, staat dat “de OESO-cijfers suggereren dat er nauwelijks ruimte is om de taksen op vermogens nog te verhogen.” We zijn dus verwittigd dat het geen eenvoudige strijd zal worden om inkomens uit vermogens meer te belasten. Maar we laten ons niet van ons voetstuk brengen. Want ‘geen ruimte om belastingen op vermogen te verhogen’ is iets te straf uitgedrukt!
De vergelijking
Wat niet onder de aandacht werd gebracht, is het aandeel van de belastingen uit arbeid. Als we gaan kijken naar wie er het meeste bijdraagt aan de overheidsontvangsten, dan kun je alleen maar vaststellen dat inkomsten uit arbeid veel meer bijdragen dan inkomsten uit vermogens. Een blik op de verdeling van de inkomsten leert ons dat de inkomsten uit arbeid (personenbelasting en sociale bijdragen) alleen al goed zijn voor 26,2 % van het bbp of bijna 93 miljard. Dit is zeven keer hoger dan het aandeel van de belasting van inkomsten uit vermogen! Als je daarbij weet dat het aandeel van de lonen de laatste dertig jaar bleef dalen ten voordele van het vermogen, dan kunnen we alleen maar besluiten dat er nog voldoende ruimte is om de vermogens te belasten.
Met een belasting van 1% op alle vermogens vanaf 1 miljoen euro kan je 150.000 jobs betalen!
Guido Deckers (Nationaal ACV-propagandist voor het thema rechtvaardige fiscaliteit) - 20 december 2013
Bronnen:
- ACV-persoverzicht van 18/12/2013
- ACV-brochure Rechtvaardige fiscaliteit
- Jaarverslag 2012 van de Nationale bank van België