Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Wat is het probleem? Onder niet aflatende druk van EPSU* is dat nu eindelijk zeer duidelijk: jaarlijks is er een belastingfraude/ontwijking van 1000 miljard euro. Europa, ondermeer voorzitter VAN ROMPUY, geeft toe dat het bedrag minstens zo hoog is.
Met andere woorden: terwijl men ons in de media alle dagen probeert te overtuigen dat jullie de crisis moeten betalen en dat er geen geld is voor bijvoorbeeld de overheidsdiensten of de pensioenen gaat er elk jaar ten minste  1.000.000.000.000 €  verloren door fraude en ontwijking.
Er zijn schuchtere pogingen van Europa om een klein beetje het probleem te bestrijden, maar veel te laat en veel te weinig.

Informeer en onderteken petities
Als er iets is waarover verkiezingen moeten gaan dan is het wel over deze massale diefstal. 
Om te beginnen is er echt noodzaak aan een belasting op financiële transacties, syndicalisten bestempelen dit terecht als een Robin Hood taks. Er is een ontwerp van Europese richtlijn die gesteund wordt door 11 landen en daar is gelukkig België bij. Maar: de lobbyisten van banken en grote ondernemingen sparen geen enkele moeite om dit onderuit te halen. Er is dus tegenwerk nodig. Het is noodzakelijk dat je op de werkvloer de collega’s overtuigd dat zij niet de oorzaak zijn van de wereldwijde crisis en dat ook zij niet in staat zijn om deze grote schuld te betalen.

Het kost echter niets om druk te zetten op de politici als je de petitie over dit alles steunt: ga naar www.financialtransactiontax.eu en teken mee voor het invoeren van een Robin Hood taks.

De Europese vakbond van personeel in openbare diensten heeft ook een website gemaakt die je alle informatie geeft over fiscale fraude:  www.notaxfraud.euTerwijl je leest hoe een klein deel van de samenleving niet alleen in je zakken zit maar bovendien de politieke steun vindt van partijen die blijven herhalen dat jij alleen de rekening moet betalen, toont een teller hoeveel euro’s per seconde verloren gaan door deze georganiseerde diefstal. Op 10 oktober was ook ACOD aanwezig in een Europese vakbondsvergadering in Luxemburg. De hierboven beschreven problematiek werd ten gronde besproken en onderbouwd met studies en praktische voorbeelden.

Belang van performante belastingsdiensten
We moeten tot onze verbijstering vaststellen dat op moment dat zo’n grote fraude wordt toegegeven er ook overal blind gespaard wordt op personeel  werkzaam in belastingsdiensten.

Sinds 2008 is er in Europa een gemiddelde daling van 9% en in België zelfs 12%. Er wordt ondertussen eindelijk ook aanvaard dat de afbouw van deze diensten zeer duidelijk minder inkomsten voor een land tot gevolg hebben.

Het is een sprookje dat hoge belastingstarieven meer fraude en kapitaalvlucht tot gevolg hebben.Letland zit aan de staart van de belanstingdruk maar kent evenveel fraude en ontwijking als de andere landen. Het is duidelijk dat sommigen gewoon niets willen betalen maar wel overheidssteun blijven eisen. Ondertussen geeft zelfs de OESO , en dat is geen syndicaat ,toe dat dit alles leidt tot oneerlijke concurrentie waar de kleine bedrijven het slachtoffer van worden.

Nog meer werkloosheid is te verwachten. 

Solidariteit = iedereen
Een bijzonder pertinente conclusie is dat in zo’n smerige wereld de burgers die braaf hun belastingen betalen op termijn  het niet langer meer zullen nemen. In een welvarende en solidaire samenleving aanvaardt men dat eenieder moet bijdragen maar de voorwaarde is dus inderdaad ‘iedereen’ en het stelsel moet fair en efficiënt zijn. De foefelaars moeten gepakt worden en hun deel betalen. Zeker in ons eigen land ziet het er echter naar uit dat je meer kans hebt om in de gevangenis te belanden als je een appel van de boom trekt dan als je de maatschappij voor honderden miljoenen besteelt. OP deze wijze gelooft niemand nog in het systeem en zal idereen een weg zoeken om niet meer te moeten bijdragen tot de pot en dan zal het gedaan zijn met welvaart en solidariteit.

Kies bewust
Wees je bewust van het feit dat Europa enkel zin kan hebben als de politici die om onze stem bedelen ook in de praktijk meewerken aan een fair belastingssysteem en aan effectieve bestraffing van de foefelaars. De Robin Hood taks is slechts een stap in dat proces. 
Als iedereen zijn rechtmatig deel betaalt , is het mogelijk om de belastingdruk te verminderen. Het zal niet lukken met het voorstel van de NVA om de personenbelasting te verlagen en tegelijk de dieven te laten lopen. Volgens de KU Leuven brengt hun voorstel 200 euro extra op voor de rijksten en slechts 1 euro voor de armsten. Tel daarbij een verdere ontmanteling van de overheid in het algemeen en de belastingsdiensten in het bijzonder en het wordt duidelijk in welke wereld je na de verkiezingen zal wakker worden.

Het is aan de ACOD om aan alle politieke partijen te vragen welke koers ze uiteindelijk willen varen en tegelijk onze achterban nog meer te informeren.

In de volgende nummers van de Tribune zullen we zeer concrete praktijkvoorbeelden van crapuleuze fraude en ontwijking aan de kaak stellen. Iedereen mag en moet het weten wie de profiteurs zijn.

Europa wordt jaarlijks ten minste voor 1000 MILJARD € bestolen. Wij eisen dat geld terug!

Guido Rasschaert (Voorzitter van ACOD – Sector Overheidsdiensten) - december 2013 

Dit artikel verscheen eerder in De Tribune, ledenblad van ACOD.

*EPSU: European Public Services Union zie www.epsu.org