Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Na Rene Gonzalez in 2013 is nu ook Fernando Gonzalez vrijgelaten in de zaak van de Cuban Five. Op 28 februari 2014 kwam hij aan in thuisland Cuba na een onterechte opsluiting van meer dan vijftien jaar in een zwaarbewaakte Amerikaanse gevangenis. Een nieuw lichtpuntje in een internationale strijd om solidariteit en gerechtigheid die nu al meer dan15 jaar duurt.

Maar de weg is nog lang en de timing cruciaal. Echt reden tot feesten is er niet. Drie van de vijf Cubaanse anti-terroristen zitten nog steeds meer dan vijftien jaar gevangen, zonder eerlijk proces, zonder bewijsmateriaal en zonder één valabel juridisch argument. Kurt De Loor, Vlaams Volksvertegenwoordiger voor sp.a, voert al jaren actie voor de vrijlating van de Vijf. Op 7 en 8 maart 2014 trekt hij samen met een internationale delegatie naar Londen om tijdens een internationale onderzoekscommissie de vrijlating van de -nu nog drie- Cubanen te bepleiten.

De zogenaamde Cuban Five, vijf Cubaanse anti-terroristen, zitten al anderhalf decennium gevangen in de V.S. Hun misdaad? Infiltreren in anti-Cubaanse terroristische netwerken in Miami om zo terroristische acties tegen hun thuisland te voorkomen. Meer dan 15 jaar geleden begon voor de Vijf een lange lijdensweg van eenzame opsluiting in kleine donkere cellen, intimidatie, dreigementen tegen vrouw en kinderen, een politiek schijnproces georchestreerd door het Witte Huis onder leiding van Bush jr. en de totale vernedering. De V.S. leggen Cuba al vijftig jaar een zware economische blokkade op en schenden zo de soevereniteit van Cuba en haar inwoners. Bovendien financieren ze anti-Cubaanse organisaties in Miami om terreuraanslagen te plegen in Cuba. Daarbij vielen al 3.000 doden en duizenden gewonden.

Wereldwijd voeren actievoerders al vijftien jaar lang actie voor de vrijlating van de Cuban Five. Ze eisen gerechtigheid en worden daarin gesteund door de VN, Amnesty International en tal van politici, juristen, Nobelprijswinnaars en grote namen uit de culturele wereld zoals Oliver Stone en Jackson Browne. Ook in ons land wordt de vraag tot gerechtigheid voor de Cuban Five breed gedragen door zowel de politiek als de culturele wereld. Op 7 en 8 maart 2014 gaat in Londen een internationale onderzoekscommissie door in de zaak van de Cuban Five. Meer dan 5.000 mensen van over de hele wereld hebben al hun steun betuigd. Volksvertegenwoordigers uit het Verenigd Koninkrijk, België, Duitsland, Spanje, Ierland en Cuba komen samen in het Britse Lagerhuis om gerechtigheid te vragen in de zaak van de Vijf.

Alleen in politiek Amerika blijft het oorverdovend stil rond de Vijf – nu nog de Drie. Hoelang kan deze vaudeville nog duren? Hoe lang kan de VS nog doof blijven voor de internationale vraag naar gerechtigheid? De Amerikaanse ‘war on terror’ is een valse strijd met twee gezichten. Naar de buitenwereld een brave poedel, maar in de eigen tuin een vervelende Amerikaanse Stafford. De dubbele moraal is compleet. Hoe lang kan een land, dat zich in de rest van de wereld als democratisch voorbeeld stelt en de grote pleitbezorger is voor democratie en de strijd tegen terrorisme, deze dubbele moraal nog aanhouden? De arrestatie van de vijf Cubanen vond eind jaren ’90 plaats in de nasleep van het zoveelste incident tussen Cuba en de VS die als kapitalistische wereldmacht liever geen communistische staat in zijn achtertuin zag. Maar the time has changed!

Op 20 januari 2009 werden we wakker in een andere wereld. Met de aanstelling van president Obama haalt de internationale gemeenschap opgelucht adem. Yes, we can! Het rijk van Bush jr. is eindelijk uit en de VS lijkt klaar om uit zijn internationale schelp te kruipen. De relatie tussen Cuba en de VS ontdooit enigszins. Op de begrafenis van Nelson Mandela schudden Cubaans president Raul Castro en Amerikaans president Barack Obama elkaar de hand. Een historische handdruk. Er is hoop! Hoop voor een meer rechtvaardige wereld. Nieuwe hoop ook op vrijheid en gerechtigheid voor de Cuban Five.

Maar wie dacht dat de herinnering aan de 27 jaar onterechte opsluiting van Nelson Mandela president Obama zou inspireren om een eind te maken aan de onterechte opsluiting van de Cuban Five komt bedrogen uit. Tot op vandaag wachten drie van de Cuban Five, Gerardo Hernandez, Ramon Labanino en Antonio Guerrero in hun cel echter nog steeds op die gerechtigheid. Tot nog toe blijft Washington volharden in de boosheid, ondanks het manifeste ongelijk. Er is niets dat het gevangenschap van de Cuban Five rechtvaardigt. Geen bewijsmateriaal, geen enkel valabel juridisch argument! President Obama is vandaag voorbij halfweg zijn presidentschap. President Obama heeft de macht om de drie gevangen Cubanen vrijheid met één handtekening gratie te verlenen zodat ze terug kunnen naar hun thuisland waar hun families al 15 jaar lang op hen wachten. Met één simpele rechtzetting kan Obama de geschiedenis ingaan als de president die het aandurfde één van de grootste politieke schijnprocessen van deze eeuw recht te zetten.

De strijd voor de Cuban Five gaat verder dan de strijd om vrijlating van –nu nog drie- Cubanen. Het is een strijd voor mensenrechten en eerlijke justitie. We zijn op een kantelmoment gekomen, we weten niet wat (en welke Amerikaanse president) de toekomst zal brengen. Het is nu of nooit voor de Vijf! Wordt het de vrijlating of de politieke vergeetput? Obama, free the Five! The time is now! We know you can!

Kurt De Loor (Vlaams Volksvertegenwoordiger) - (eerder verschenen in 'Cuba Si!' - Het tijdschrift van de Vrienden van Cuba)