Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

Europese Loonactie van 240222

Aan de voet van de Europese commissie, op het Schumanplein te Brussel vond deze donderdag 24 februari 2022 de betoging plaats van de ETUC, de Europese vakbondenconfederatie. Vakbondsdelegaties en leiders uit meerdere landen waren aanwezig, zoals te zien is op onze videobeelden. Er werd gekozen dit nu te laten doorgaan want begin maart beginnen de Europese instellingen aan de definitieve onderhandelingen over de richtlijn voor toereikende lonen in Europa. De werkers en hun vakbonden wilden dus hun stem en eisen laten horen bij de onderhandelaars.  Beseffende dat de winkelprijzen en de winsten van de grote bedrijven enorm gestegen zijn in de laatste jaren. 

Het begon met een alles overheersende tonnenconcert om de sfeer te starten, goed tegen de koude noen en vervolgens de stortregen en hagel.

Met hun vlaggen en spandoeken, eisend dat de lonen in de ganse EU verhoogd worden om een menswaardig leven te kunnen leiden, naast ook vele paneeltjes met sympathie tegenover Oekraïne en een volledige veroordeling van de oorlog van Rusland.

De  redevoering  van  Esther Lynch, ETUC  Deputy General  Secretary, verduidelijkte dit:

“Last night Russia launched an attack on Ukraine. We are on the brink of a deadly war in Europe.

In these circumstances trade unionists must call for peace, dialogue and protection of people”.

José Kager uit Nederland: Vandaag demonstreren FNV-vakbondsleden samen met vakbondsleden uit andere Europese landen in Brussel voor vrede. Zij veroordelen de militaire invasie in Oekraïne. Aanvankelijk was het plan vandaag naar Brussel te gaan om een hoger minimumloon in EU-landen te eisen, maar door de alarmerende situatie in Oekraïne heeft de Europese vakbondskoepel ETUC (European Trade Union confederation) besloten dat de demonstratie zich daarop moet richten.

Nog andere sprekers van andere vakbonden  legden dan meer het accent op de te lagen lonen en noodzakelijke hogere lonen, eisen die niet zullen losgelaten worden,  zoals ook Miranda Ulens in naam van het ABVV nogmaals deactie voor  14€ minimumloon herinnerde en ook Mw Ska van het acv-csc  met  krachtige stem, eisten en opriepen om de petitie te ondertekenen, zie in aanhangsel.

Nadien viel de sterkste stortregen en hagel sinds lang.

De deelnemers en ik ook, kletsnat gingen op de vlucht  naar droogte en warmte, waar mogelijk, maar de strijdlust bleef overeind.

Leon 

Zie artikel Petitie voor meer loon: zet de politiek onder druk

Beeldverslag  https://photos.app.goo.gl/y9QdisrHEuTRBetY7